Melankólia és a szépség mosolya

  • 55
  1024 684 Budavári Fotó – Videó – Kisfilm △

  Borongós őszi nap … tekintetem szinte rögtön éber, de a gondolataim mégis nehézkesek; mélabús férfiú néz vissza rám az előszoba tükréből, kilépek az ajtón és abban a pillanatban érzem azt az újra és újra ébredő érzést: HIÁNYZIK és LÁTNOM KELL!

  Cikáznak a gondolatok a fejemben, most sem tervezek, biztosan tudom, hogy utam vége megnyugvást hoz békétlen lelkemnek. Indítom az autót, a nyughatatlan vándor ismét útra kél, – s mintegy bátorítólag – a mámorító őszi napsugár aranybarnára kezdi festeni a mellettem elrohanó ébredező tájat.

  Ópusztaszer a honfoglalás emlékhelye, az ősmagyarok szellemisége, a Nemzeti Történeti Emlékpark, a Feszty-körkép, a Nomád park, az Árpád emlékmű és a hatalmas, 55 hektáron elterülő tájvédelmi terület; egyedülálló kis község, bár mindentől távol van, mégis azonnal otthon érzem magam!

  Szétnézek és pillanatok alatt ámulatba esett időutazóvá válok, teljesen magával ragad a hely lelkülete és rám mosolyog a szerencse megint! Hűséges és örök társam erre a különös utamra is elkísért, tántoríthatatlanul és elképesztő nyitottsággal fogadja magába a magyarság múltjának, történetének, kultúrájának emlékezetes értékeit.

  Észrevétlenül röpülnek gondolataim a múltba, látom amint a hős Árpád fejedelem, vezérei társaságában hazát keres a magyarság számára, és végül e káprázatos vidéken otthonra is lel. Ő megtalálta az otthont; A belém nyilalló felismerés egy csapásra ismét a jelenbe visz, mert messze járok a zajongó és érthetetlenül duruzsoló tömegtől; ez megnyugvást és lelki békét ad!

  Az ópusztaszeri Szélmalom különleges építmény – mint én magam -, nincs „nála” magányosabb a földkerekségen, ellenszélben őrült módjára dolgozik, nincs megállás vagy pihenés egy percre sem; Kedvező széljárás idején azonban vidáman és boldogan forog, úgy kapaszkodik bele hű társába, a szellő mosolyába, mint ahogyan egy vitorlás hajó a tengeren, vitorláit büszkén megfeszítve. Nem élhetek a múltban és nem utazhatok a jövőbe, hasít belém az éles felismerés, bár a fotós a képek által az emlékezés művészetét dicséri, magasztalja, de az életemmel nem tehetem ugyanezt!

  Itt és most kell léteznünk, mert a tökéletesség pillanata: A jelen!

  A jelen elképesztően természetes, szép és csendes, mostanra magába fogadott, részévé váltam észrevétlenül, tekintetemet felé fordítom és hagyom, hogy az októberi utolsó napsugárral  megérintse arcomat, hálás mosollyal köszönöm meg e földöntúli simogatást, mert mennyei nyugalom önti el szívemet.

  Fotógaléria