Ritmus Rítus

  • 23
  775 436 Budavári Fotó – Videó – Kisfilm △

  Ritmus és rítus az élénk színektől és a vérpezsdítő zenétől letisztítva. Különleges felkérésnek tettem eleget, amikor is egy táncos wellness hétvége nagyszabású zumba órájáról készítettem egy rendhagyónak nevezhető kisfilmet, melynek szokatlan előzményei voltak.

  Hajnalban arra ébredtem, hogy a redőny töredezett résein át a szobát elöntötte egy képtelen aranyfény amely szinte beleszívta magát a berendezési tárgyakba és végezetül a bőrömbe is, majd elvégezve küldetését egy szemvillanás alatt semmivé foszlott. E különös hangulatú ébresztő – mint később bebizonyosodott – a teljes napomat meghatározta és mintegy lelki napelem végig melengette bensőmet a kisfilm forgatása során.

  A világban minden ritmusban van, az évszakok, a szívdobbanás, a légzésünk de ritmusa van annak is ahogyan felkel majd lemegy a nap. Amikor már sikerült észrevétlenül beleolvadnom a latin – amerikai tánc és az aerobic eme bámulatos ötvözetének dinamikus emberi kavalkádjába, parázsló hangulatlavina zúdult rám. A tánc, a mozgás egy irreális világ hiszen elképesztően merészen távolodik el a valóságtól, ugrik, röppen, perdül, hajlik.

  A tánc legfőbb eszköze a húsból és vérből való test amellyel érzéskifejező mozgást végzünk, gyakran magunkról teljesen megfeledkezve és gátlásainkat tökéletesen levetkőzve. A ritmus támasz, fogódzó, rend és rendszer, persze időnként kiesünk belőle de ha tudatosak és elszántak vagyunk könnyen újra ütembe kerülhetünk. A ritmussal azonos összefüggésben van a rítus, rendszer és szertartás titokzatos egyesülése valósul meg a táncban, amely megunhatatlan varázslat, tökéletes pillanatok egymásra épülő sora mely végül a harmónia megtalálásához, az önkiteljesedéshez és az önmegvalósításhoz vezet.